Ultrakompis - restored from Google Cache

29 April 2014

Energi Nörderi

by

Ett djupt andetag och rätt in i matkalkylbladet. En nedbantad version med maten som faktiskt togs med. Den uppmärksamme ser också att dag planeringen inte stämmer. Det gjorde inte så mycket för man hade ingen aning om vilken dag det var ändå. Bättre att märka matpåsarna med nummer istället för dag. (Torsdag skall egentligen vara dag 3)

Kalkylblad över kalorier/vikt etc.

Maten som användes

Mat Typ Kommentar
Blå band frukost Tropisk frukost med flingor/Fruktkompott med rågflingor/Risgrynsgröt med hallon/Äpple och kanelgröt Mycket bra. Några olika att välja på.
Blå band lunch Skinnarmo’s pasta carbonara/Potatismos med nötkött och grö Mycket bra. Några färre att välja på än frukost.
Tortellini barilla Ost och Skinka Blev aldrig färdigt. Hade nog fungerat om jag orkat vänta. Gick bra att knapra i sig ändå. Med betoning på att knapra. Försökte verkligen vänta med nummer två. Men
Travellunch Någon pasta Knaprig den med. Hann inte vänta med den heller.
Adventure foods Pasta med valnötter God, knaprig…
Cashewnötter   Hade köpt naturella av någon anledning. Mindre goda och saltet hade inte skadat. Tvärtom
Peronin Apelsin/Choklad/Vanilj Användes som återhämtningsdryck. Tänkt att användas under den långa etappen. Men glömde hela tiden att först tömma i pulvret sen vattnet. Gav bort chokladen. Vanilj var bättre än apelsin
Clif bars White Choc Macadamia och peanut butter Svårsmälta. Gick att få ner med mycket möda och vatten. Inte helt oväntat. Trodde att värmen skulle göra att de slank ner lättare. Mjukare än normalt. Men de svällde lika mycket som vanligt i munnen.
Gel GU-vanilla/orange och Clif-shot doube expresso GUs bra. Clif shot mycket svår att få ner. Tog den för att den innehöll koffein. Trodde den skulle bli mjuk av värmen men det blev den aldrig.

Samtliga maträtter hade kunnat kryddats mer, salt och/eller någon allkrydda. Packade om all mat till fryspåsar och opsak påsar (http://www.loksak.com/products/opsak). För att spara utrymme och vikt. Opsak påsarna tål kokande vatten så frukosten fick hamna i den, sen återanvända samma påse till middagen. För att spara vikt, vanliga fryspåsar som middagen låg i är lättare.

Delade lite mat, speciellt de sista dagarna. Då fick man lite mer smaker och fick lite mer att göra när man fick laga flera mål. Bland annat Reals turmat vilket var minst lika bra som blå band. Fick några winforce gels som fungerade bra. Cocos så de smakade inget vidare men lättflytande så de slank ner lätt. Fick även några enervit crunchy bars som fungerade förvånansvärt bra för att vara bars.

Matplanering

För att summera så fungerade energi planeringen väldigt bra. Oroade mig lite över att jag tagit bort för mycket mat bland det sista jag gjorde. Hade planerat med 2 portioner till frukost. Ändrade till 1.5 för att spara vikt. Gav bort ett antal clif bars 4-6st. Några nuun tabletter slängdes. Så runt 200g i onödig vikt. Fick någon maträtt och några gels.

Det jag skulle göra annorlunda är att först och främst kolla upp Extreme Adventure Food och Expedition Foods. Upptäckte de alldeles för sent för att hinna beställa och testa. Runt 150 kcal mer för samma vikt. Då hade det fungerat med 1 portion istället för 1.5 till frukost vilket skulle sparat 420 gram i vikt. Skulle även skippat barsen och istället tagit fler gels. När man behöver snabb energi så är det sockret i gelsen som behövs. Barsen var lite tänkt som magutfyllnad men det behövdes aldrig. Under planeringen så fanns tankar om att ta med nudlar, Little cook 440kcal 94g. Behållningen med dem hade varit bukfyllnad. Men det behövdes aldrig. Men något att tänka på. Acceptabel kcal/vikt ratio. Opsak påsarna skulle inte tas med. De väger för mycket och en tom vattenflaska fungerar betydligt bättre att äta ur än påsarna. Jag skulle även ta med fler snabbkaffe och te-påsar. Hade några med mig nu som kastades ned i sista sekund. Det var inte bara gott utan man fick även något vettigt att göra. Leta kvistar elda och värma vatten. Lite socker att ha i är också värt vikten. Att ta med små honungsburkar lämnar jag dock åt Terje. Det var väldigt gott i teet men på tok för tungt.

Terje lagar mat på storköket, bakom ett par trötta shorts

Trötta shorts

Mat i dagpåsar

Ligger i tältet och tänker på mat

tags: